Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2017. Augusztus 14. 17:37, hétfő | Helyi
Forrás: okkfehervar.hu

2,6 milliárd forintos támogatással újul meg a Ciszterci Szent István gimnázium

2,6 milliárd forintos támogatással újul meg a Ciszterci Szent István gimnázium

A kormány döntésének köszönhetően 2,6 milliárd forintos támogatással újul meg a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Ciszterci templom felújítása pedig 170 millió forintból valósulhat meg.

A gimnáziumban olyan modern tornacsarnokot is kialakítanak, amelyben külön helyiséget kap a szertorna. A Ciszterci Szent István Gimnáziumban szeptembertől 737 diák kezdi meg a tanévet.

  • A Magyar Kormány jelentős anyagi forrást biztosít a rend számára: hat nagyszabású beruházás közül Székesfehérvárona Ciszterci Szent István Gimnázium tornacsarnokának megépítésére, az intézmény fejlesztésére és a Nagyboldogasszony – Nepomuki Szent János/Ciszterci templom felújítására kerül sor.

Nagyszabású fejlesztések a Ciszter Gimnáziumban Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn bejelentette: a Ciszterci Szent István Gimnázium 2,6 milliárd forintos támogatással fog megújulni és bővülni. A Kormány döntése összefüggésben áll azzal, hogy a ciszterci rend 2019-ben ünnepli 900. évfordulóját. A fejlesztés hosszú távú célja az oktatás segítése: az intézmény ebben az évben 200 millió, majd 2018-ban és 2019-ben 1,2-1,2 milliárd forintot kap a beruházás megvalósítására. A Ciszterci templom170 millió forintból fog megújulni.

Mindez szervesen kapcsolódik ahhoz a törekvéshez, amely egyrészt a várost illeti a köznevelés és oktatás terén való fejlesztésekkel, másrészt pedig ahhoz, hogy nemcsak Székesfehérvár, hanem egész Magyarország őrizze, erősítse a kereszténységet. Mindannyian tudjuk és fontosnak tartjuk, hogy az az ezeréves kereszténység, amelyre országunk épül – és amelynek ez a város a letéteményese, az ország pedig minden szempontból a megőrzője – az megmaradjon a következő évtizedekben, évszázadokban gyermekeink, unokáink és dédunokáink számára is.” – fogalmazott az államtitkár.

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszönetet mondott Soltész Miklósnak, hogy jó hírt hozott. „Fehérvár nevében újból köszönettel tartozunk a Kormánynak ezért a döntésért, hogy 2,6 milliárd forintot ítélt meg a Ciszterci Gimnázium felújítására és bővítésére, illetve 170 millió forinttal támogatja a Ciszterci templom felújítását.” – emelte ki Vargha Tamás, aki a felújítás kapcsán elmondta, hogy családjával ezer szállal kötődik a gimnáziumhoz, hiszen diákként, később tanárként töltött hosszú éveket az intézményben és négy gyermeke is ebbe az iskolába járt.

Amikor József Attila Gimnáziumként államosított intézmény volt ez az iskola, őriztük, kutattuk a Ciszterci Gimnázium szellemét, és az itt töltött évtizedek lehetőséget adtak arra, hogy érezzük, mit fog jelenteni az iskola számára a bővítés.” – tette hozzá Vargha Tamás, aki szólt arról is, hogy korábban nyelvszakos tanárként a kis csoportokat nem osztályteremnek épült helységekben tanította.

Székesfehérvár országgyűlési képviselője a felújítás kapcsán azt kívánta, hogy a gimnázium folytassa azt a közösségteremtő, hitéleti és oktató munkáját, amit a ciszter rend 900 éve végez és továbbra is legyen az iskolaváros ékköve.

Cser-Palkovics András polgármester egykori alma materének falai között örömét fejezte ki, hogy ilyen jelentős beruházás kezdődik az iskolában és a templomban. Megköszönte a kormány döntését, amely a rend, a renden keresztül pedig az iskola és a templom megújulásával a város további fejlődését is jelenti.

A város számára fontos célok megvalósulásával kapcsolatban egyrészt a múltat, a jelent és a jövőt meghatározó kereszténységre utalt: „Székesfehérvárt a templomok városának is nevezzük; nem mindegy tehát, hogy a templomok és az azokhoz tartozó közösségek hogyan tudnak fejlődni, erősödni.” – fogalmazott a polgármester, aki egy fotóra mutatva a külső megjelenésében, tetőszerkezetében megújult Ciszterci templom fejlesztéséről elmondta, hogy az a hitélet, a város identitása szempontjából, és mint építészeti örökség is fontos.

Az iskola, az oktatás, a fiatalok tekintetében Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta: „Nagyon fontos, hogy ez a gimnázium megkapja azokat a fejlesztéseket, bővítési lehetőségeket, amivel régi adósságokat lehet törleszteni. Nagyon jó hangulatú, nagy hagyományokkal rendelkező intézmény, kívánatos, hogy infrastrukturálisan is 21. századi feltétek, keretek között tudja ezt a következő nemzedékeknek átadni.”

A város középiskolai rendszerével kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy a nagy gimnáziumok fejlődése a kormány támogatásának köszönhetően jó úton halad; és hozzátette, hogy a város iskoláiban nemcsak a helyi, hanem nagyon sok vidéki diákot is tanítanak, nevelnek.

Bérczi L. Bernát O. Cist, a Zirci Ciszterci Apátság kormányzó perjele köszönetet mondott az apátság, a gimnázium, a diákok és családjaik nevében a hatalmas lehetőségért, történelmi jelentőségűnek nevezve a fejlesztést. Felidézte, hogy a ciszterciek már kétszáz éve vannak jelen a városban, 1813-tól kezdve foglalkozik az apátság középfokú oktatással: „Jövőre lesz 900 éves az az alapokmányunk, amely összefogja a ciszterci apátságokat és a mai korra alkalmazva foglalja egységbe az intézményeinket jó lelki alapot biztosítva arra, hogy igazi értéket képviselhessenek apátságaink és gimnáziumaink. Iskoláinkban ugyanígy magas szintű, egész embert formáló nevelés folyik, ami a város és a nemzet fejlődését és gazdagodását célozza meg.”

A Zirci Ciszterci Apátság kormányzó perjele elmondta, hogy a Ciszterci Szent István Gimnáziumban szeptembertől 737 diák kezdi meg a tanévet, ebből nagy részük, 589-en a hagyományos nyolc osztályos gimnázium keretében. Szólt arról is, hogy külső segítség nélkül nem tudtak volna továbblépni a céljaik elérése érdekében, így a kormányzati támogatás a legalkalmasabb időben jött és évtizedes lemaradásokat orvosolhat a nagyszabású fejlesztés.

A gimnáziumban olyan modern tornacsarnokot alakítanak ki, amelyben külön helyiséget kap a szertorna. A létesítményhez kapcsolódóan kialakítanak egy menzahelyiséget is, amely a tornacsarnok lelátójával egybenyitható lesz, így multifunkcionális lehetőségeket kínál a rendezvényekhez.

A csarnokot egykori diákjukról, Kaszap Istvánról fogják elnevezni. Olyan fejlesztéseket is terveznek, amelyeknek köszönhetően több kiscsoportos oktatási helyiség is szolgálhatja az intézményt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.