Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Január 08. 15:15, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

A gyaloglás erősíti az immunrendszert

A gyaloglás erősíti az immunrendszert

A túlzott testedzés károsítja az immunrendszert és védtelenebbé tesz a megfázás vagy az influenza ellen, a rendszeres, élénk tempójú gyaloglás viszont erősíti a védettséget.

Mike Gleeson, a brit Loughborough-i Egyetem professzora felmérések adatai alapján arra jutott, hogy a napi gyors gyaloglás egyharmaddal csökkenti a felsőlégúti megbetegedések esélyét, míg egy maratoni futás utáni hetekben akár hatszorosára is megnő a megbetegedés veszélye – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

A túl sok testedzés ugyanannyira árthat az immunrendszernek, mint a túl kevés. Az immunrendszer sejtjei „természetes testőrökként” gyilkolják, illetve gyilkoltatják a kórokozó vírusokat, felismerik, hogy mely sejtekbe hatoltak be, és azokat öngyilkosságra késztetik. A mérsékelt testedzés elénkíti ezt a „testőrséget”, a stresszes, hosszú fizikai terhelés viszont gyengíti a „gárdát” – fejtette ki Gleeson a Liverpooli Egyetem egy tudományos konferenciáján, hozzátéve, hogy a betegségre való hajlam természetesen függ az egyén genetikai adottságaitól, stressz-szintjétől, táplálkozásától, alvási szokásaitól és egyebektől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk