Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2017. Augusztus 15. 06:45, kedd | Helyi
Forrás: okkfehervar.hu

A ma emberének üzen Szent István

A ma emberének üzen Szent István

Körmenet és fogadalmi szentmise az országfelajánlás napján - A Magyar Szent Család ereklyék Bazilikába történő átkísérésével vette kezdetét hétfő este a Székesfehérvári Egyházmegye fogadalmi ünnepe.

Ezután a Szent István-székesegyházban Spányi Antal megyés püspök celebrálta a szentmisét, melynek keretében megújította hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogy azt halála előtt Szent István király tette. A hagyományos szertartás idei különlegességét a restaurált Szent István-kápolna megáldása, valamint annak a megrongált keresztnek az elhelyezése adta, amit az erbili káld érsektől kapott az egyházmegye az iraki keresztényüldözések kapcsán elpusztított Mar Quryaqus templomból.

A Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepére ma este került sor. Az országfelajánlás napján a szertartás a Püspöki Palotában vette kezdetét, ahonnan Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéit körmenetben vitték át a hívek a Szent István-székesegyházba, ugyanúgy, ahogy az üldözött iraki keresztények ajándékát is; azt a keresztet, amelyet Spányi Antal megyés püspök, valamint a Székesfehérvári Egyházmegye Bashar Matti Warda erbili káld érsektől és Salar Soulayman Bodagh újjáépítésért felelős kád katolikus helynöktől kapott ajándékba.

Az iraki keresztényüldözések során ugyanis Erbil környékén elpusztult a 2. századi Mar Quryaqus templom, s az építményből mindössze ez a megrongált kereszt maradt meg. A megcsonkított ereklye a sok imádságért való hála jeléül küldték el Székesfehérvárra, a főpásztornak, aki régóta kapcsolatban áll a CSI keresztény nemzetközi emberjogi szervezettel, és figyelemmel kíséri a hitük miatt üldözöttek sorsát a világban. Spányi Antal 10 éve arra kérte az egyházmegye papjait és híveit, hogy az üldözött és vértanúságot szenvedett keresztényekért írt imáját imádkozzák.

A körmenetet követően a Bazilikában központi imaóra kezdődött a magyar családokért, majd Spányi Antal celebrálásával és az egyházmegye papjainak, az egyházi iskolák tanulóinak, valamint a város és a különböző intézmények és szervezetek képviselőinek részvételével kezdetét vette az ünnepi szentmise. A főpásztor ebben megújította hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogy azt Szent István király tette 1038-ban a halála előtti napon, amikor trónörökös nélkül maradt az ország. A megyés püspök az ünnepi liturgiában a Szent Istváni hagyományhoz hűen a Magyarok Nagyasszonya pártfogását, közbenjárását kérte az egész magyar népért, s a hívekkel együtt imádkozott minden magyar emberért, határokon innen és túl, hívőkért, nem hívőkért egyaránt.

Szentbeszédében Spányi Antal megyés püspök arról beszélt, hogy a szent király akkor, amikor felajánlotta a Szűzanya oltalmába az országot arra gondolhatott, hogy összefogva, szeretetben megújítja jövőbe vetett hitünk, s ezen keresztül az örök élet boldogságát is. Beszélt arról is, hogy Szent Istvánnak hosszú királysága alatt folytonosan csapások elviselésében kellett helytállnia. Szenvedéseit hordozva, Krisztust követve kellett királyi méltóságát megtartania. S halála előtt, a hitben élők boldogságával ajánlhatta fel az országot Szűz Máriának. Tehette mindezen gesztust azért, mert hit volt benne; s nemcsak az örök élet hite, hanem hit, mely arról szól, hogy aki magát Istennek átadja, azt az Isten megáldja, s megoltalmazza. S erre a gesztusra készült szinte egész életében. S Szent István azt üzeni nekünk, hogy amit megtettem, azt nektek is meg kell tennetek, s felelősek vagytok minden tettetekért, minden mondatotokért, s a jövőért is, mely a múltból jön.

Hangsúlyozta, a 21. században példát kell venni Szent Istvánról, aki tudta mit kell tenni, s tudta, hogy felelősséget kell vállalni, hogy építsünk, s hogy higgyünk az örök értékekben: hazánkban, családunkban, szülőföldünkben, a magyar népben.

A szentmise végén a főpásztor megáldotta a Bazilikában lévő, nemrég felújításon átesett Szent István-kápolnát, ahol elhelyezte a káld templom relikviáját, a megcsonkított keresztet is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.