Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2017. Augusztus 11. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

A magyar Szent Család Székesfehérváron őrzött ereklyéi

A magyar Szent Család Székesfehérváron őrzött ereklyéi

Az országfelajánlás napján, augusztus 14-én, hétfőn tartják a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepét.

Ezen a napon 17 órakor a Püspöki Palotából körmenetben viszik a Magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit a Székesegyházba. Ereklye csak szentté vagy boldoggá avatott ember maradványa lehet. Székesfehérvár egyesítette a Magyar Szent Család tagjainak ereklyéit.

Szent István király koponyaereklyéje

Szent István királyt „eltemették a fehérvári bazilikában, amelyet ő maga építtetett Isten szentséges anyja, a mindenkoron Szűz Mária tiszteletére.” (Képes Krónika) Szentté avatása is Székesfehérváron történt, a korai középkorban bizonyosan városunkban őrizték az ereklyét. A tatárjárás idején, 1241-ben, biztonsági okokból Raguzába (ma Dubrovnik) menekítették.

1440-ből maradt fenn olyan hiteles okirat, amelyből a szakértők igazolni tudják: újra, itthon, Székesfehérváron van a fejereklye. Történt ugyanis, hogy I. Ulászló koronázásakor nem állt rendelkezésre a Szent Korona – Erzsébet királyné, I. Habsburg Albert özvegye, Luxemburgi Zsigmond lánya, udvarhölgyével ellopatta a Visegrádi fellegvárból és majd csak Hunyadi Mátyás tudja visszaszerezni 1463-ban – ezért kényszerűségből a Szent István király fejereklye-tartójáról leszedett koronával koronázták meg a Jagelló házbéli uralkodót.

A török hódoltság kora a templomok, ereklyék számára katasztrófát jelentettek. Szerencsénkre a raguzaiak kereskedtek a törökökkel – ezért viszonylagos nyugalmat is élveztek – és ereklyéket is felvásároltak, – sok híres európai ereklye került Raguza tulajdonába úgy, hogy megvásárolták a törököktől – köztük a Székesfehérvári Királyi Bazilika Szent István koponyaereklyéjét is, amelyet ezután a raguzai domonkos kolostorban őriztek.

A koponyaereklyét 1769-ben Mária Terézia szerzi vissza, de ekkor ereklyemegosztás (dismembratio) történt. Az ereklye alsó, kisebbik része Raguzában maradt, a nagyobbik, fejtető részt, a díszes ereklyetartóval együtt a királynő elhozatja onnét, – a Pozsonyi társaskáptalan őrzésére bízza – s majd 1778-ban, az egy esztendővel korábban általa alapított Székesfehérvári Püspökségnek ajándékozza.


Szent Imre herceg ujjcsont-ereklyéje

Anjou-házi uralkodóink reprezentációs célokra használták szent királyi elődeik ereklyéit, Nápolyban, Firenzében és Aachenben is alapítottak templomot magyar szentek ereklyéivel. Mivel a török hódoltság nyomán a hazai ereklyék zöme elpusztult, vagy kétség támadt hitelessége körül, e hiteles külföldi ereklyék súlya felértékelődött.

Szent Imre herceg 1031-ben történt halálának 900. évfordulójára készült Magyarország, amikor 1930-ban, Aachenből – a kölni érsek engedélyével – kapott hazánk két ujjcsont-darabot, amelyek egyikét a Budai Ciszterci Szent Imre templomban őrzik, a másikat pedig Székesfehérvár kapta meg.

Boldog Gizella királyné térdcsont-ereklyéje

Székesfehérváron 2011. szeptember 4-től kezdve tisztelhetjük együtt a magyar királyi szent család ereklyéit. Ekkor Spányi Antal székesfehérvári püspök kérésére, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetetett Család Évében, Wilhelm Schraml passaui megyés püspök úr ajándékozta a Székesfehérvári Egyházmegyének.

  • Gizella királyné megözvegyülése után még bőkezűbben gyakorolta a jótékonyságot, mint azelőtt. 1042-ben visszatért hazájába, Bajorországba, és a passaui Niederburgban apáca lett. 1045-ben apátnővé választották, a kolostorkápolnában temették el.

forrás: Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár
Külön köszönet Mózessy Gergelynek, a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár intézményvezetőjének

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.