Hírek
2017. Október 17. 16:39, kedd |
Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu
Barbecue bajnok Fehérvárról – óriási meglepetést okoztak Turanitzék

Egy fehérvári testvérpár, Turanitz Gergő és Katka csapata neves külföldi versenyzőket is megelőzve nyerte a Tállyán rendezett nemzetközi BBQ-versenyt.
Ők utazhatnak majd 2018 októberében a barbecue világbajnoki döntőjének számító versenyre az Egyesült Államokba. Turanitz Gergő elmondta, hogy alig egy éve kezdett el igazi barbecue ételeket készíteni, így óriási meglepetésként érte az eredmény.
- A csapat tagja volt a Turanitz testvérek mellett a szintén fehérvári Lencsés Zoltán és Loncsár András is.
A hétvégén a tokaji borvidékhez tartozó Tállyán rendezték az első olyan hazai BBQ-versenyt, amely a Kansas City Barbecue Sociaty szabályrendszerét betartva jött létre. Összesítésben egy magyar csapat, a fehérvári fiatalokból álló KGB ( Katka Gergő Barbecue) lett a legjobb, így megelőzték a nemzetközi szinten igen erősnek számító brit Miss Piggy's U.K.-t és az olasz Bros Hogot is.
A győzelemmel a pénzjutalom mellett egy „szabadkártya” is járt, amivel a csapat legjobb magyar versenyzőként a BBQ világbajnoki döntőjének számító meghívásos Jack Daniels World Championship Barbecue-n vehet részt az USA-ban, Lynchburg városában 2018 októberében, ahol mintegy 200 csapat versenyez majd. Szintén részt vehetnek majd 2018 májusában a Brew’n Q versenyen is Angliában.
- Turanitz Gergő és Kata szinte gyermekkora óta a vendéglátásban él, jelenleg a Tekergő Restaurant & Motelt viszik. Több sikeres helyet is vezet a család, legújabb nyitásuk a Patent Gasztrobár.
„A vendéglátásban nőttem fel, ez adta meg az alapokat számomra. A barbecue-ba akkor szerettem bele, amikor Tahitótfaluban az Őrház Chill & BBQ-ban ettem. Nagyon megfogott az élmény, sokat olvastam utána a BBQ technikákról és rendeltem egy magyar gyártmányú pitboxot is Adorján Máriusztól.” – meséli a kezdetekről Turanitz Gergő, aki rövid idő alatt kitanulta a BBQ technikát, a húskészítési eljárások királyát, amelynek lényege, hogy a hús fatüzeléses speciális eszközökben – például szmókerekben vagy pitekben - lassú füstön sül, alacsony hőmérsékleten, hosszú órákon át.
- Turanitz Gergő tavaly év végétől kezdett el sütni, közben folyamatosan olvasta Adorján Máriusz „Nyárspolgár BBQ” blogját és ismerkedett a lassú tűzön-füstön sütött húsok kimeríthetetlen variációival.
„A Tekergőben BBQ vacsorákat szerveztünk és közben tanulhattam Jim Johnson 76-szoros bajnoktól is ,aki 28 éve versenyzik. Részt vettem a Bunch of Swines versenyképzésén is Angliában.” – tette hozzá Gergő, aki csapatával négy kategóriában küzdött meg Tállyán az Európa minden szegletéből érkező csapatokkal a dobogós helyezésekért.
- A csirke, sertésoldalas, sertés „boston butt” és marhaszegy kategóriák mindegyikéhez a versenyzőknek kellett biztosítania az alapanyagot.
Turanitz Gergő elmondta, hogy a csirkénél bármelyik testrészt választhatták, ők a felsőcomb mellett döntöttek, amit a budapesti Vásárcsarnokban szereztek be. A sertésoldalast Szabadbattyánban vásárolták, a marhaszegy esetében pedig Ausztráliából származó wagyu marha volt az alapanyag. Speciális eset a sertés „boston butt”, ami a lapocka felső, vastagabb és zsírosabb része a tarjával együtt.
- A versenyen a marhaszeggyel harmadik helyet, a sertésoldalassal ezüstérmet szereztek, összetettben pedig ők bizonyultak a legjobbnak.
Turanitz Gergő – érthetően - a marhaszegyre a legbüszkébb, ami a barbecue királykategóriája és a BBQ-típusú sütések emblematikus alapanyaga. Mint elmondta, sok gyakorlással és egy kis szerencsével lett harmadik - a magyar versenyzők között viszont a legjobb - a marhaszegy kategóriában. Aki Fehérváron szeretné átérezni az igazi low & slow életfilozófiát és megkóstolni a húskészítési eljárások királyát, a Patentben megteheti péntekenként.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 27. 07:25, péntek | Belföld
Pride - ORFK: a szervezőké a felelősség
2025. Június 27. 07:24, péntek | Életmód
Palkovics László: hamarosan elkészül Magyarország megújított MI-stratégiája
A Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) hamarosan a kormány elé kerülhet Magyarország megújított Mesterséges Intelligencia Stratégiája
2025. Június 27. 07:23, péntek | Belföld
Átmenetileg enyhül a kánikula a hévégére
Átmenetileg enyhül a kánikula a hétvégére, a hőmérséklet csúcsértéke 30 Celsius-fok körül alakul.
2025. Június 27. 07:22, péntek | Bulvár
Axiom-4 - A küldetés tagjai csatlakoztak a Nemzetközi Űrállomás legénységéhez
A Dragon űrhajó sikeres dokkolása után mintegy 2 órával, magyar idő szerint 14 óra 23 perckor az Axiom-4 küldetés tagjai, köztük Kapu Tibor magyar űrhajós csatlakozott a Nemzetközi Űrállomás személyzetéhez (ISS).