Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2023. November 16. 13:56, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Charles Michel: az EU-nak 2030-ig fel kell készülnie a bővítésre

Charles Michel: az EU-nak 2030-ig fel kell készülnie a bővítésre

Az Európai Uniónak 2030-ig fel kell készülnie a bővítésre, \"nem halogathatjuk tovább\"

- mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Vecernji List című horvát napilapnak adott interjújában csütörtöki zágrábi látogatását megelőzően.

"A bővítés azt jelenti, hogy a jelöltek megcsinálják a házi feladatukat, de van saját házi feladatunk is az EU oldalán" - hangsúlyozta Charles Michel, hozzátéve: a bővítés továbbra is érdemeken alapuló folyamat marad, de az időkorlát miatt gondoskodni fognak arról, hogy előrehaladást érjenek el, és beváltsák ígéretüket. "Ideje komolynak lenni" - fogalmazott.

Az Európai Tanács elnöke konzultációkat indított az Európai Unió új stratégiai programjáról, amelynek egyik helyszíne Zágráb lesz a négy főváros közül, ahol több miniszterelnökből, illetve tagállami elnökből álló csoportokban zajlanak majd az egyeztetések.

Charles Michel kiemelte: mivel nagyon "intenzív és interaktív" megbeszéléseket szerettek volna, ezért azt javasolta, hogy ezek kisebb formátumban történjenek.

"Mindannyian egyetértünk abban, hogy három nagy és nehéz kihívással nézünk szembe egyszerre"- fogalmazott a tanács elnöke.

Az első az éghajlatváltozáshoz kapcsolódik, amely jelentős átalakulásokat okoz a gazdasági valóságban - mondta.

"Másodszor, lenyűgöző technológiai forradalom előtt állunk, nemcsak a zöld technológiák, hanem a mesterséges intelligencia területén is, amely hatással lesz társadalmainkra a versenyképesség vagy éppen a biztonság és a védelem szempontjából" - hangsúlyozta.

Harmadszor - mint mondta - egyre több feszültség, konfliktus és háború van a szomszédságban. "Ezzel összefüggésben a vezetők egyetértenek abban, hogy egy olyan EU-t kell kialakítanunk, amely világszerte nagyobb befolyással bír" - magyarázta.

Jelezte: Ukrajna támogatása erkölcsi és stratégiai kötelességük, és az EU-ban egyöntetű szándék van arra, hogy humanitárius támogatást nyújtson a Gázai övezetben élő polgári lakosságnak.

A zágrábi találkozónak Andrej Plenkovic horvát kormányfő lesz a házigazdája, aki az Európai Tanács elnöke mellett Giorgia Meloni olasz, Robert Abela máltai és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt látja vendégül egy munkavacsorán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.