Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2017. Szeptember 11. 07:07, hétfő | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Ciszterci diáktalálkozó - 25 éve újra a Cisztereknél

Ciszterci diáktalálkozó - 25 éve újra a Cisztereknél

1992-ben, 25 éve írták alá azt a dokumentumot, mely a névváltozáson kívül azt is jelentette, hogy a korábbi József Attila Gimnázium újra a Ciszterci Rendhez kerülhetett.

Az évfordulóra az öregdiákokat, volt "józsefeseket" és "cisztereseket" egyaránt hívtak, akik szívesen visszatekintetek az itt töltött diákévekre.

Orosz Ágoston igazgató kezdte a köszöntők sorát a megnyitón, arról beszélt, hogy egy olyan hagyományt szeretnének elindítani, ami évről-évre visszahozza az iskolába a volt diákokat, tanárokat. Balsai István a város rendszerváltás utáni polgármestere felidézte a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvény megalkotását és a volt József Attila Gimnázium visszaadását a Ciszterci rendnek.

A törvény előszavából idézte, hogy „a jogállamiságot megvalósító Magyarországon az egyházak ismét szabadon, korlátozás nélkül betölthetik társadalmi szerepüket, ehhez azonban hiányoznak az anyagi eszközeik.” Székesfehérvár rendszerváltás utáni közgyűlése a törvény elfogadása után jelentős többséggel támogatta a gimnázium visszaadását – mondta, majd Vörösmarty sorait olvasta fel, mellyel az akkori közgyűlési határozat befejeződött.

Ciszterci Diáktalálkozó - 25 éve újra a Cisztereknél

Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András a gimnázium korábbi diákja is köszöntötte a megjelenteket, aki éppen akkor járt a József Attila Gimnáziumba, amikor az átadás-átvétel zajlott. Beszélt arról is, hogy a jövőben is megkap minden támogatást a várostól az iskola és ez a közösség. Felidézte, hogy annak idején, amikor átvette a rend a gimnáziumot, akkor a rendi képviselő azt hangsúlyozta, hogy nem az egyháznak, nem a rendnek, hanem a városnak szolgálnak majd az iskola működtetésével.

Vargha Tamás Fehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, aki korábban szintén diákja, majd tanára is volt az iskolának az intézmény bővítéséről is beszélt. A kormány döntésének köszönhetően 2,6 milliárd forintos támogatással újul meg a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Ciszterci templom felújítása pedig 170 millió forintból valósulhat meg. A gimnáziumban olyan modern tornacsarnokot is kialakítanak, amelyben külön helyiséget kap a szertorna.

A diáktalálkozó megnyitóján végül Gyóni András a gimnázium korábbi igazgatója beszélt a fenntartóváltás idejéről, majd kerekasztal beszélgetést rendeztek, ahol Szemán Magdolna tanárnő, Wolkensdorfer János tanár úr, Milcsinszky Alajos a Ciszterci Szent István Gimnázium spirituális igazgatója beszélgetett az asztalnál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.