Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2017. Szeptember 14. 07:41, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: szekesfehervar.hu

Csatornák a város szélén - a jó közmű észrevétlen

Csatornák a város szélén - a jó közmű észrevétlen

A Fehérváron összegyűlt csapadékvizet két vízfolyás, a Jancsár csatorna és a Varga csatorna vezeti ki a városból és mindkettő a Gaja patakba torkollik.

  • Tavaly óta több olyan beruházás is történt, mely biztonságosabbá és könnyebben fenntarthatóbbá tette a fehérvári vízelvezetést. Az egyik legfontosabb dolog azonban, hogy a klímaváltozás okozta nagy intenzitású esők miatti visszaduzzadások jóval kisebb eséllyel fordulhatnak elő.

A nyílt vízfolyásokat a Városgondnokság mellett a Székesfehérvár Térségi Vízi Társulat gondozza. A társulat feladata a közcélú vízelvezető árkok fenntartási munkáinak elvégzése a kaszálással, cserjeirtással és iszapolással együtt. Még 2002-ben alakultak és 12 közcélú árkot üzemeltetnek összesen 52 kilométeren.

Az Aszal völgyi árok még kis vízfolyásként halad a Fiskális úttal párhuzamosan, majd a Halesz liget mellett és a kórház alatt már zártszelvénnyel halad át. Az Erzsébet útná újra nyílt árok lesz és a Zrínyi utcánál a föld alatt a Béke tér és a Vasútállomás alatt ér ki a Hosszúsétatérre onnan pedig a Balatoni út alatt az Alsóvárosi réten keresztül a Gaja patakba jut.

A város egyik fő csapadékvízgyűjtő pontja a Széna tér környéke a terület mélysége miatt, ahol sok csatorna találkozik a föld alatt. A Felsővárosban épülő A-0-0 csatorna építésének az a célja, hogy tehermentesítse a Széna tér környékét és a Felsővároson, majd a Varga csatornán -melynek szintén elkészült a mederrendezése- a Gaja patakba vezessék a lezúduló vizet.

Szerdán délután a város polgármestere Cser-Palkovics András, Törő Gábor országgyűlési képviselővel, Laczi Péterrel a Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetőjével és Bódizs Tamással a Székesfehérvár Térségi Vízi Társulat elnökével közösen tartott bejárást a városból kifolyó vízfolyások mentén.

Cser-Palkovics András polgármester a víziközművek rendbetételnek fontosságáról beszélt, mint mondta, a szerda reggeli Zichy ligeti főnyomócső-törés is jól mutatja, hogy nagy szükség van ezekre a fejlesztésekre: pont egy tavalyi Hunyadi utcai főnyomó vezeték építésnek köszönhető, hogy nem állt le a város teljes vízszolgáltatási rendszere.

  • Székesfehérvár számára fontos feladat a városi nyílt vízfolyások rendbetétele. 2016 óta jelentős beruházások megvalósítására nyílt lehetőség: az EU-s támogatásoknak is köszönhető a Varga-csatorna mederrendezése, Felsőváros vízelvezetése és a Jancsár-csatorna rendbetétele. Ezekkel a beavatkozásokkal a szabad vízelvezetést biztonságossá, könnyen fenntarthatóvá tették.

A Jancsár csatornán olyan beruházásokat végeztek tavaly óta, ami megkönnyíti a hirtelen lezúduló víz elvezetését és jelentősen csökkenti a visszaduzzadás veszélyét. Új átereszek épültek és az idén ősszel a munkálatok utolsó részeként a feliszapolódott medret is kikotorják, amivel megvalósul a csatorna komplex vízrendezése.

Az Aszalvölgyi-árok mederkotrása is megtörtént és a Gaja pataknál kiépült zsilippel, átereszek építésével és mederrendezésekkel vált teljessé a vízrendezés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.