Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 02. 17:35, kedd | Helyi
Forrás: feol.hu

Ismét megváltoznak a kéményseprés szabályai

Ismét megváltoznak a kéményseprés szabályai

Az idei év változásai közé tartozik a kéményseprésre vonatkozó is. Hétfőtől az egylakásos ingatlanokba kérésre megy a kéményseprő.

Az utolsó nagy változás a kémények ellenőrzésével kapcsolatban 2016. január 1-jén volt, akkor az országgyűlés – a korábbi társadalmi viták miatt – díjmentessé változtatta a kötelező kéményellenőrzést. Erre azért is szükség volt, mert a díjtétel miatt sokan inkább nem engedték be a szakembereket az ellenőrzésre, nőtt a fűtési szezonban a szénmonoxid mérgezések kockázata.

Eddig minden háztartásba úgy mentek a kéményseprők ellenőrizni, hogy megadtak egy időpontot, és akkor a lakásban lakók közül valakinek otthon kellett lennie. 2017. január 1-jétől ez változik meg elsősorban. A kéményseprés szabályai a parlament döntése alapján változtak meg. Az egylakásos ingatlanokban a lakók, tulajdonosok maguk dönthetik el, hogy a kéményseprő mely időben menjen a szükséges ellenőrzést elvégezni. A fűtő- és tüzelőberendezésektől függően ezeket az ellenőrzéseket egy- vagy kétévente kell elvégeztetni.

Nyilván tisztázni kell, mit jelent az egylakásos épület. Jellemzően ezek általában különálló családi házak, de egy olyan épületet is ebbe a kategóriába sorolnak, amelyikben több lakás, de a lakók nem tömörülnek szövetkezetbe, társasházba. Ennek megfelelően – mivel az ilyen házak ügyeit nem egy szervezet vagy a társaság által megbízott közös képviselő intézi – ezekbe a lakásokba is csak külön kérésre mennek a kéményseprők ellenőrizni.

Az egylakásos házaknál a továbbiakban nem kapnak értesítést a kéményseprőktől, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltatótól az ellenőrzés idejéről. Tehát ezeknél a házaknál a lakó kezdeményezi a területi szolgáltatóval a kéményellenőrzés időpontját, amit a kéményseprők figyelembe vesznek a munkamenet kialakításakor. Ezzel a lakók nem függnek a szolgáltató munkarendjétől. A lakosság részére a kémények ellenőrzése továbbra is díjmentes. A társasházak és szövetkezeti lakások esetében nincs változás, továbbra is a szolgáltató adja meg az időpontot, amikor az ellenőrzést végzi. „A lakossági körön kívüli, azaz gazdálkodó szervezethez tartozó ingatlanok – egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok – füstelvezetőinek ellenőrzését – ahogy jelenleg is – az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozóktól vagy szolgáltató cégektől kell megrendelni, a szakemberek a vizsgálatot díjfizetés ellenében végzik el.” – áll a Fejér Megyei Katasztrófavédelem által december 30-án kiadott nyilatkozatban.

feol.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére