Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Július 13. 08:25, csütörtök | Helyi
Forrás: mti.hu

Legyünk résen, ha utasbiztosítást kötünk!

Legyünk résen, ha utasbiztosítást kötünk!

A magyar utasok több mint fele nem köt utasbiztosítást, mert szerintük az Európai Egészségbiztosítási Kártya is elegendő, de ez tényleg így van?

A nyári időszakban sokan utaznak külföldre, azonban az MTI közleménye szerint a külföldre utazók több mint fele továbbra sem gondoskodik megfelelő utasbiztosításról, mert szerintük a kiváltott Európai Egészségbiztosítási Kártya mellett nincs szükség további fedezetre.

A kártya, amit bárki igényelhet

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát ingyenesen igénybe lehet venni, viszont fontos róla tudni, hogy csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi. Emellett több uniós országban az állampolgárok önrészt is fizetnek az ellátásért. Komolyabb sérülés vagy betegség esetén egy 10-20 százalékos önrész kifizetése azonban könnyen elérheti az ezer eurós nagyságrendet is. A kártyát csak az adott állam társadalombiztosítási szervével szerződött szolgáltató fogadja el.

Ha biztosítás megkötésére adják a fejüket

A külföldre utazók 40-45 százaléka már köt utasbiztosítást. Többen az interneten pár kattintással elintézik a biztosítás megkötését, azonban Csapó Zoltán, az egyik fehérvári biztosítási cég vezetője szerint ez nem a legjobb taktika, ugyanis többféle biztosítási típus létezik, nem mindegy, hogy az illető az Unión belül vagy az Egyesült Államokban nyaral. Más szolgáltatást kell igénybe vennie annak, aki extrém sportot űz, s annak is, aki csak a tengerparton szeretne heverészni.

Csapó Zoltán azt tanácsolta, mindig olvassuk végig a szerződést, amit készülünk megkötni, erre példának a motorozást hozta fel, hiszen többekre jellemző, hogy valamilyen járművet bérelnek a vakáció alatt.

- Vannak olyan utasbiztosítások, amelyek a nagyobb motorokkal való közlekedést kizárják, így a biztosító nem fog fizetni akkor, ha baj történik, ezért érdemes résen lenni, inkább tájékozódjunk - mesélte a biztosítási cég vezetője.

Az egyik pénzügyi biztosító cég is egy közleményében a tájékozódásra figyelmeztetett, említették, a társaságok nagy részénél a nyaralás helyszínétől függően a biztosításoknál pótdíjat is kell fizetni, például a tengerparti nyaralásnál érdemes előre megtudni, hogy a búvárkodás, a vízisí, a vitorlázás, a tengeri kajak vagy a szörf szerepel-e a kiválasztott biztosításban, vagy azt kiegészítőként kell választani.

Ha nincs se biztosítás, se egészségbiztosítási kártya

Abban az esetben, ha megtörténik a baj, azonban semmilyen biztosítással nem rendelkezünk, akkor akár nagy anyagi veszteséggel is számolhatunk. Csapó Zoltán erre egy autóbaleset példáját hozta fel:
- A közúti balesetek esetén a nyugati országokban sokkal sűrűbben mennek el a mentők helikopterrel a sérültekért, mint nálunk. Csak a helikopter körülbelül már 3 000 euróba fájhat, emellett ha súlyos a sérülése az illetőnek, s többféle vizsgálatot is el kell rajta végezni, esetleg meg kell műteni, akkor a végén akár 10-30 ezer euró (kerekítve 3-9 millió forint) is állhat a számla végösszegén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése