Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2015. Május 31. 08:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Londoni elemzők Magyarország további felminősítését várják

Londoni elemzők Magyarország további felminősítését várják

Londoni pénzügyi elemzők szerint még az idén befektetési ajánlású osztályzatot adhat Magyarországnak a Fitch Ratings, a másik két nagy hitelminősítő pedig várhatóan javítja magyar besorolásainak kilátását.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági fejleményeiről pénteken összeállított heti helyzetértékelésükben kiemelték, hogy Magyarország 'egy lépéssel közelebb került' a befektetési ajánlású osztályzathoz, miután a Fitch a múlt héten pozitívra javította a magyar államadós-osztályzatok kilátását az addigi stabilról, megnyitva az utat a felminősítés előtt. A Morgan Stanley elemzői szerint ha a 2016-ra szóló magyar költségvetés konzervatív alapállású lesz, ha a bankadó a terveknek megfelelően csökken, és 'ha nem lesznek negatív meglepetések', a Fitch a november 20-án esedékes következő felülvizsgálaton visszaemelheti Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába.

A ház elemzői szerint a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's szintén az idén felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javíthatja a magyar szuverén adósosztályzatokra érvényes kilátást, amely jelenleg mindkét cég listáján stabil.

A Moody's felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 10-én kerül sorra, a Standard & Poor's szeptember 14-én vizsgálja a magyar adósosztályzatot.

A magyar államadós-besorolás mindhárom cégnél egy fokozattal marad el a befektetési ajánlású 'BBB/Baa' osztályzati sávtól.

A Morgan Stanley elemzői közölték: a hivatalos várakozásoknál derűlátóbb előrejelzéseket tartanak érvényben a magyar gazdaság növekedésére. A ház jelenlegi - nemrégiben jelentősen javított - prognózisa az idei évre 3,5, jövőre 2,5 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban. A cég a nemrég bejelentett felülvizsgálat előtt az idén 2,9, jövőre 2,3 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számolt. A Morgan Stanley elemzői pénteki helyzetértékelésükben hangsúlyozták, hogy prognózisaik jobbak az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által a magyar gazdaság növekedésére érvényben tartott előrejelzéseknél. A ház szerint ugyanakkor ebben a növekedési környezetben is van még mozgástér a további monetáris enyhítésre, nem utolsósorban azért, mert a devizaalapú hitelek átváltása - az új, sávos inflációs cél kijelölésével együtt - növelte az MNB monetáris politikájának szabadságfokát. A devizahitelek átváltása a Morgan Stanley elemzői szerint hozzájárult a külső sebezhetőség mérséklődéséhez, hatékonyabbá tette a monetáris politika transzmissziós mechanizmusát, és eltávolított egy 'szerkezeti anomáliát' a magyar gazdaságpolitikából. A cég londoni közgazdászai kiemelik pénteki elemzésükben, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a héten végrehajtott újabb 0,15 százalékpontos kamatcsökkentés után sem adott olyan jelzést, hogy júniusban véget vetne monetáris enyhítési ciklusának.

A Morgan Stanley elemzői szerint ez növekvő, lefelé ható kockázatot gyakorol a cég azon jelenlegi előrejelzésére, amely 1,50 százalékos alapkamaton valószínűsíti az MNB enyhítési ciklusának végét. A ház szerint az MNB alapállása 'az 1,00 százalékos alapkamat felé tartó' további kamatcsökkentések előtt is megnyithatja az utat.

Más nagy londoni házak előrejelzéseiben is szerepel az a lehetőség, hogy az MNB jóval 1,50 százalék alá csökkenti alapkamatát a jelenlegi ciklusban.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési elemzőinek várakozása az, hogy a jegybanki alapkamat 1,25 százalékig csökken az enyhítési ciklus végére. A GS londoni elemzői szerint az inflációs kilátások mellett az is alátámasztja az MNB enyhítésre hajló alapállását, hogy a Fitch Ratings pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását. A Goldman Sachs jelentősen lefelé módosította kamatvárakozását, korábban ugyanis 1,60 százalékos alapkamaton várta az MNB monetáris enyhítési ciklusának végét.

A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni elemzői 1,20-1,30 százalék között várják az MNB-alapkamat mélypontját, és véleményük szerint a forint euróárfolyamának nagyon kiugró és tartós gyengülése kellene e kamatkilátás módosulásához.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) prognózisa szerint az MNB alapkamata 2015 végére 1,35 százalékig süllyed a jelenlegi 1,65 százalékról, feltéve, hogy addig nem romlik markánsan a globális kockázatvállalási hangulat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest