Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. December 12. 09:04, kedd | Helyi
Forrás: feol.hu

Ma kezdődik a hanuka, a fények ünnepe

Ma kezdődik a hanuka, a fények ünnepe

Ma kezdődik a hanuka ünnepe (a zsidó naptár szerint ma van ugyanis kiszév havának 25. napja).

A Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnökét kérdeztük az ünnep eredetéről, és az ahhoz fűződő szokásokról.

– A zsidó naptár eltér a keresztény naptártól: ezért a zsidó ünnepek mindig más napra esnek. A hanuka vagy fények ünnepe az idén december 12-én kezdődik és nyolc napig tart. Ez az egyik legkedveltebb, legmeghittebb zsidó ünnep világszerte – mondta – A zsidó naptár eltér a keresztény naptártól: ezért a zsidó ünnepek mindig más napra esnek. A hanuka vagy fények ünnepe az idén december 12-én kezdődik és nyolc napig tart. Ez az egyik legkedveltebb, legmeghittebb zsidó ünnep világszerte – mondta Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke.

– Ez az ünnep is az ősi, bibliai korból ered: egy győztes szabadságharcra, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására – pontosabban annak ismételt felszentelésére –, az égő mécses csodájára emlékezünk. Maga a hanuka szó is erre utal, hiszen azt jelenti: felszentelés. Több mint kétezer évvel ezelőtt a szír-görögök bevonultak a Szentföldre, és rákényszerítették vallásukat az ott élő zsidókra: templomaikban görög isteneket ábrázoló szobrokat állítottak fel. (Mindez teljesen ellentétes a zsidó vallási hagyományokkal, amely tiltja a bálványimádást.) A jeruzsálemi templomot végül sikerült a makkabeusoknak i.e 165-ben, kiszév hó 25-én visszafoglalni a hódítóktól: a győztes szabadságharc után pedig természetesen a szentélyt is meg kellett tisztítani, amihez szentelt olajra is szükség volt.

A talmudi történet úgy szól, hogy amikor meg akarták gyújtani az örök lámpást, a menórát, csupán egyetlen napra való olajat találtak, pedig az új, megszentelt olaj készítése nyolc napig tartott volna. Ám ekkor csoda történt: az a kevés olaj nyolc napon át égett, egészen addig, amíg új, szentelt olajat tudtak sajtolni. A hanuka ennek állít emléket. Az olajos korsó csodájának üzenete úgy fogalmazható meg: egy kevéske olaj, egy maroknyi nép is képes győzelemre jutni, ha van erős hite.

– Az ünnep egyik szimbóluma a hanukia, azaz a nyolc plusz egy ágú gyertyatartó – magyarázta Neubart István. – Ezen a gyertyatartón a nyolc normál színes gyertya mellett a kilencedik a szolgagyertya, ennek segítségével gyújtjuk meg a többit. Napnyugtakor – balról jobbra haladva – minden nap eggyel több gyertyát kell meggyújtani: ezzel idézzük fel a nyolc napig tartó csodát. Ezen az ünnepen a hagyomány szerint – szintén a csoda szimbólumaként – olajban sült ételeket, például fánkot szokás fogyasztani. A hanukia fénye melegséggel és szeretettel tölti meg az otthonokat és a szíveket. A család ilyenkor rendszerint együtt tölti az estéket, megajándékozzák a gyermekeket, közös vacsorával, beszélgetéssel telik az idő, sőt ilyenkor játékokat is játszanak. Hanuka ünnepének legkedveltebb játéka például a trenderli nevű, négyoldalú pörgettyű, ami rendszerint fából készül.

feol.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.