Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2017. Szeptember 18. 17:36, hétfő | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Menaságra repülj! - Fehérváron is bemutatták Faragó Mária filmjét

Menaságra repülj! - Fehérváron is bemutatták Faragó Mária filmjét

Vasárnap délután a Barátság Moziban volt a fehérvári bemutatója a Menaságra repülj! című dokumentumfilmnek.

  • Faragó Annamária filmje a csíkmenasági székelyek emberi tartásáról, valamint a nemzeti összetartozásról szól. Bemutatja a székely emberek humorát, örömeit és könnyeit, akik az anyaországtól való elszigeteltségükben és elzártságukban is őrzik magyar gyökereiket és hagyományaikat.

Azért megy az ember csángóföldre, mert valódi értékeket talál – mondta Faragó Annamária a film rendezője. „A filmben valódi emberi érzések kerülnek előtérbe és az emberi és a nemzeti összetartozásról szól, nem több ennél."

A film szereplői a falu lakói, akiket természetes környezetükben filmeztek. Bemutatják többek között a híres kürtős kalács készítését, melynek származási helye Csíkmenaság, a patkoló kovácsot, a kenyérsütést, a Wass Albert regényeiből ismert esztenát, a bútorfestést, a hegedűkészítést, a székelykapu-faragót, de mindezeken túl a székelyek lelkét, a székely humort, az elszakított országrészek magyarjainak emberi drámáját, lelki vívódásait is.

Juhász Zsófia a Fejér Megyei Művelődési Központ vezetője a vetítés előtt arról is beszélt, hogy nagy öröm, mennyi új magyar film kerül ki a piacra „Olyan unikális alkotásokat is vetíthetünk, melyek szinte biztosan nem férnek be a nagy mozikba. A Menaságra repülj! dokumentumfilm vetítését pedig a város önkormányzatának támogatásával tűzhették műsorra.

Deák Lajosné önkormányzati képviselő, a határon túli kapcsolatok tanácsnoka a város polgármesterének nevében is köszöntötte a nézőket. „Nagy öröm, hogy Fehérváron is bemutathatjuk a filmet, hiszen nekünk kötelességünk az is, hogy megismertessük a határon túli magyarok életét.”

A Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója Petrin László személyesen is ismeri a film főszereplőit és szinte minden évben megfordul náluk. „Tiszta szívvel mondhatom, hogy a film példaértékű és hiánypótló. Az elmúlt évben számos kiváló alkotás született, mely bemutatja székely testvéreink életét, a Menaságra repülj! azonban mégis más és több, mint a korábbi alkotások. Egy néhány száz lelket számláló falu olyan hagyományait, értékeit ismerhetjük meg, mely nem skanzenből és múzeumból való, hanem a valós életből. Székely testvéreinknek ez nem kulturális örökség, hanem a valóság és a naponta megélt gyakorlat. Nem a turisták számára veszik elő a kulturális kincseket, hanem benne élnek, mozognak és vannak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.