Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. November 13. 10:08, hétfő | Életmód
Forrás: hvg.hu

Nagyon meredek jóslattal állt elő Stephen Hawking

Nagyon meredek jóslattal állt elő Stephen Hawking

Szó szerint pokollá válhat a Föld Stephen Hawking szerint a globális felmelegedés és a globalizáció nem kívánt hatásai miatt – habár mi ezt már aligha fogjuk megélni.

Az elmúlt időszakban a világ (egyik) legokosabb emberének tartott asztrofizikus, Stephen Hawking több, az emberiség jövőjére vonatkozó igen sötét jóslatot tett közzé. Szűk egy évvel ezelőtt a mesterséges intelligenciával kapcsolatban emlegetett világvégét, idén májusban pedig azt mondta, az emberiségnek 100 éve van hátra (a Földön). Most egy újabb sötét jóslattal állt elő, ami ugyan hosszabb távú probléma, eddig azonban a legsúlyosabb.

Hawking egy pekingi előadáson jelentkezett be, és arról beszélt a közönségnek, hogy a túlfogyasztásnak, a túlnépesedésnek, valamint a túlzott energiafogyasztásnak köszönhetően a Föld egy "tűzgolyóvá" fog válni úgy 600 év múlva – számolt be róla az IFLScience. A "tűzgolyó" szót természetesen nem szó szerint kell érteni, ám a globális felmelegedés előbb-utóbb lakhatatlanná teszi majd a bolygót.

Ebben látszólag nincs minket személyesen érintő rossz hír, hiszen 600 év még odébb van, de nem árt figyelembe venni, hogy a dolog nem 600 év múlva következhet be, egyik pillanatról a másikra, hanem addig fokozatosan romolhat a helyzet, így például már 50 év múlva sem lesz túl jó.

Hawking szerint a túlélést az olyan projektek jelentik, mint a 100 millió dollárból fejlesztett Starshot nevű űrszonda, ami a hozzánk legközelebb eső naprendszer, az alfa Centauri felderítésére szolgál. A projektet Stephen Hawking, valamint Jurij Milner orosz milliárdos közösen jegyzik, az eszköz pedig 20 év alatt érné el a célját.

hvg.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.