Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. November 28. 18:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Napelemparkot adtak át a debreceni repülőtér mellett

Napelemparkot adtak át a debreceni repülőtér mellett

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. 28,8 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus kiserőművet - napelemparkot - épített Debrecenben.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere emlékeztetett rá, hogy a korábbi Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM), az MVM és a város együttműködésében valósult meg a napelempark, amelynek felépítéséhez az önkormányzat 52 hektáros területet biztosított a legnagyobb, 710 hektáros ipari parkjában.

Hozzátette: az 52 ezer napelempanel üzembe helyezése 15 ezer háztartás energiaigényét fedezi, és évente több mint 33 ezer tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

A polgármester azt mondta, a magas energiaárak rákényszerítik a településeket, hogy az energiagazdálkodásukban minél nagyobb mértékben támaszkodjanak a megújuló energiaforrásokra.

Debrecenben ezért megkezdték két újabb, összesen mintegy ötvenezer négyzetméteren magvalósuló önkormányzati napelempark tervezését - jelentette be Papp László, megjegyezve, hogy a jövőben a helyben előállított és tárolt energia kulcsfontosságú lehet az elektromos meghajtású közösségi közlekedés működtetésében.

Varga László, az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezető igazgatója az avatást megelőző projektzáró rendezvényen jelezte: a beruházás összköltsége 11,520 milliárd forint, amihez 4,297 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el az Európai Unió Környezeti és energiahatékonysági operatív programja (Kehop) pályázatán. A fejlesztést 63 százalékban saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport - tette hozzá.

Címkék: napelempark

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.