Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Március 16. 17:06, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Nő az adótudatosság Magyarországon

Nő az adótudatosság Magyarországon

Nő az adótudatosság Magyarországon, a költségvetésből kieső, általános forgalmi adóból (áfa) származó bevétel aránya tíz év alatt 22-ről 6,6 százalékra csökkent - írta a Világgazdaság kedden.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára azt mondta a lapnak, hogy az elmúlt évben az adózóknak már csupán az 1 százaléka adott be kézzel kitöltött személyijövedelemadó-bevallási nyomtatványt. Tapasztalatai szerint a digitalizáció a pénzforgalomban is jelentős sikereket ért el.

A vívmányok közé sorolta, hogy az adófizetés nagy része digitálisan zajlik az adóhatóságnál. Az ügyfelek átutalással és bankkártyával is teljesíthetik kötelezettségeiket, és az adóhatóságtól a visszatérítések, visszautalások is döntően bankszámlára érkeznek. Az elektronikus fizetés tényleg sokkal egyszerűbb, biztonságosabb - vélekedett.

Az online kasszák mellé januártól megkövetelt elektronikus fizetésről Izer Norbert úgy vélekedett, hogy fehéríti a gazdaságot. Minden elektronikus fizetés könyvelt, lekövethető tranzakció, ezért a kereskedő nem teheti meg, hogy nem üti be a pénztárgépbe az adott tételt. Tehát minél gyakoribb lesz az elektronikus fizetés a kereskedelemben, annál jobban tisztul a gazdaság.

Az online számlázás a három hónapos szankciómentes időszak után, április 1-jétől válik teljessé, akkortól már az összes számlát látja majd az adóhivatal - mondta Izer Norbert a Világgazdaságnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során