Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2017. Július 17. 05:09, hétfő | Helyi
Forrás: infofehervar.hu

Nyári séta a Bory-várban - minden nap várják a látogatókat

Nyári séta a Bory-várban - minden nap várják a látogatókat

Akárhányszor sétál az ember a Bory-várban, mindig tud újat mutatni Bory mester negyven nyáron át készült csodálatos műve.

Mint minden nyári hétvégén most is sokan keresték fel Székesfehérvár egyik büszkeségét a Máriavölgyben. A vár minden nap regggel kilenc és délután öt között várja a látogatókat.

Idén 138 éve született Bory Jenő, aki a várat saját elgondolásai, tervei alapján és két keze munkájával hozta létre, azonban nem túlzás azt állítani, hogy valójában a Bory-vár Bory Jenő és felesége, Komócsin Ilona közös művészi alkotása. A művész leszármazottai szeretettel őriznek meg mindent eredeti alakjában és gondoskodnak a fenntartásról.

Bory Jenő 1912-től egészen haláláig saját kezével építette a várat, mely az ország minden részéből vonzza a látogatókat. Évről-évre egyre több turista fedezi fel és tavasztól őszig számos kulturális rendezvénynek is otthont ad a művész munkáit, műtermének és lakásának egyes részleteit bemutató különleges épület.

Az építést, a részletek állandó cizellálását, s a második világháború után a helyreállítási munkákat egészen haláláig folytatta. Többnyire egyedül, a két kezére hagyatkozva dolgozott, legfeljebb néhány alkalmi segítséget vett igénybe.

Képzett építész volt, mégsem konkrét mérnöki rajzok, inkább a fantázia ihlete és az adott terepviszonyokhoz való alkalmazkodás irányították munkájában. A lassan fölnövő falak, tornyok formái, az általuk ölelt terek ugyanannak a művészi elképzelésnek lettek az eredményei, mint a szobrok, így a Bory-vár nem más, mint egy építészeti formákat és méreteket öltő szobrászati műalkotás.

Vármúzeum nyitvatartás
Minden nap (hétvégén is):

március 6-tól október 28-ig
9:00-17:00-ig

október 29-től november 12-ig
9:00-16:00-ig

november 13-tól téli szünet

A Bory-vár honlapja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.