Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Szeptember 13. 17:04, szerda | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Regionalitás és egyetemesség Sebők Melinda új tanulmánykötetében

Regionalitás és egyetemesség Sebők Melinda új tanulmánykötetében

Kedden este a Vörösmarty Társaság termében Sebők Melinda Modern értékőrzők című tanulmánykötetét mutatta be Bakonyi István irodalomtörténész és maga a szerző.

Az újabb elemzések, kritikák és előadások válogatott gyűjteménye a modern magyar irodalom értékteremtő és értékőrző jelenségére utal.

Sebők Melinda, a fiatal irodalomtörténész-generáció egyik legtehetségesebb képviselője. Számunkra különleges örömöt jelent, hogy székesfehérvári származású, itt nevelkedett, itt járt iskolába, itt élnek a szülei. Ennek megfelelően - legalábbis az életművén azt látom - a regionalitás hasonlóan fontos számára, mint az egyetemesség. Több kötetet publikált például György Oszkár tevékenységéről, aki a két világháború között Fehérváron élő, alkotó és tanító író volt. Mindezekkel kapcsolódik a Nyugat nagy szellemiségéhez, például a Babits kutatócsoportnak is tudós tagja, a Babits kritikai kiadás egyik résztvevője. De, ami mégis a legfontosabb számomra az ő tevékenységében, az nem más, mint értékelvűség. Ez azt jelenti, hogy nem érdekli őt hogy ki hova, melyik kánonhoz tartozik, hova sorolják be, az irodalmi érték a fontos számára. Ugyanúgy írt Csoóri Sándorról, mint Konrád Györgyről és ugyanúgy írt a Babits-féle szellemiségről, mint a Székesfehérváron élő jelenlegi szerzőkről, ugyanis azon irodalomtörténészek közé tartozik, akik figyelnek a kortárs irodalomra is.” – fogalmazott Bakonyi István, irodalomtörténész.

Sebők Melinda könyvbemutatója a Vörösmarty Társaságnál A Modern értékőrzők című tanulmánykötet első ciklusa Babits Mihály „párbeszédeit” követi nyomon, többek között Illyés Gyula, Radnóti Miklós és Jankovich Ferenc, majd a kiváló utódok, Weöres Sándor, Rónay György, Pilinszky János, Nagy László, Fodor András, Takács Imre és Csoóri Sándor életművét is érintve. A megújult kereszténynemzeti kulturális tradíciókról szóló tanulmányok után a harmadik évezred köteteinek recenzióit tartalmazza a könyv. A kritikák a Nyugat szellemiségét, a spirituális költészet korszerűségét és a nemzetegység fennmaradásának értékeit hangsúlyozzák.

Sebők Melinda 1978-ban született Székesfehérváron, a József Attila illetőleg a Ciszterci Szent István Gimnáziumban érettségizett, 1997-ben. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa, a Vár című folyóirat tanulmányrovatának szerkesztője. Fő kutatási területei: Babits Mihály, György Oszkár és Rónay György életműve, valamint az 1945 utáni modern magyar líra. Az eseményen megemlékeztek Csoóri Sándor halálának első évfordulójáról is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére