Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Február 27. 14:30, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Székely politikus: Székelyföld akkor is létezni fog, amikor a román miniszterelnököt már rég elfelejtették

Székely politikus: Székelyföld akkor is létezni fog, amikor a román miniszterelnököt már rég elfelejtették

Napirend előtti felszólalásban bírálta a román miniszterelnök Székelyföld létét tagadó, az autonómiát eleve kizáró nyilatkozatait kedden a bukaresti képviselőház plenáris ülésén Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Erő (MPE) ügyvezető elnöke, rámutatva: Székelyföld akkor is létezni fog, amikor Marcel Ciolacut mint politikust már rég elfelejtették.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltlistáján parlamenti mandátumot szerzett, az RMDSZ-frakcióban politizáló háromszéki parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint úgy fogalmazott: "Ciolacu rosszabb, mint Ceausescu", botrányosnak és szégyenteljesnek nevezte, hogy egy miniszterelnök nem tud különbséget tenni a román és a román állampolgár között.

"Ciolacu úr! Én nem vagyok román, mi romániai magyarok és székelyek nem vagyunk románok. Román állampolgárok vagyunk, mert így akarta a történelem" - szögezte le Kulcsár-Terza József.

Rámutatott: Európa támogatja az autonómiát, és úgy értékelte: a román miniszterelnök "beszél ostobaságot", amikor azt állítja, hogy az autonómia ostobaság. A MPE vezetője azt javasolta Marcel Ciolacunak: "nézzen szét Európában demokráciát tanulni", és ha találkozik a Korzikának autonómiát ígérő Emmanuel Macron francia elnökkel, "vigyázzon, nehogy megmérgezze".

A háromszéki képviselő leszögezte: Székelyföld volt, van és lesz.

"Mi a Székelyföldön és Erdélyben otthon vagyunk, és nem fogunk elmenni innen soha! A történelem kereke forog. Isten tesz majd igazságot! Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!" - zárta politikai nyilatkozatát a román képviselőházban Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő.

Címkék: románia, székelyföld

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.