Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2017. Október 28. 05:00, szombat | Helyi
Forrás: nyolcezer.hu

Székesfehérvár, a kétkedők fellegvára

Székesfehérvár, a kétkedők fellegvára

Október 28-án, szombaton rendezik meg városunkban a több mint két évtizedes múltra visszatekintő Szkeptikusok Országos Konferenciáját.

Neves előadók tolmácsolásában idén egyebek mellett a földönkívüli civilizációk kereséséről és az éghajlatváltozásról is hallhatunk előadásokat az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának Budai út 45. szám alatt található épületében.

  • A hazai szkeptikusok 1995 óta minden évben összegyűlnek Székesfehérváron, hogy tapasztalatot cseréljenek és megvitassák az aktuális kérdéseket, teendőket.

Az összejövetel fő célja a kritikus gondolkodás népszerűsítése, valamint az áltudományos és tudományellenes nézetek elleni fellépés. De cél az is, hogy a nagyközönség az adott tudományterületek legjobb szakembereitől szerezzen tudományosan megalapozott ismereteket olyan kérdésekről, melyekről ellentmondásos nézetek, vagy hiedelmek keringenek a köztudatban.

A program során a tudósok nem egymás közt beszélik meg aktuális problémáikat, hanem a nagyközönséget is érdeklő kérdésekről előadásokat, ismertetőket tartanak. A szóba kerülő témák tárháza széles körű: az asztrológiától és a parajelenségektől kezdve a klónozáson és az ufókon keresztül a természetgyógyászat különböző ágáig sok érdekes és tanulságos előadás hangzott már el a Szkeptikusok Országos Konferenciáján.

  • A rendezvénysorozat szakmai körökben szinte hozzánőtt Székesfehérvár nevéhez, de több országos „hozadéka” is lett: 2004 óta Budapesten, a Műegyetemen is tartanak hasonló összejöveteleket, és a fehérvári összejövetelek hatására megalakult a Szkeptikus Társaság.

A szervezők az idei, 23. konferencián is szeretnék tovább vinni a hagyományokat és a tudomány, illetve az értelem nevében és védelmében reagálni az új vagy újra felmerülő tévhitekre. Ezért szerepel a témák között a földönkívüli civilizációk keresése, az éghajlatváltozás vagy alternatív medicina szabályozása. Külön érdekessége az idei találkozónak, hogy éppen 22 esztendeje, azaz 1995. október 28-án tartották az első összejövetelt.


Egy aktuális leleplezés a Szkeptikus Társaság Facebook oldalán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban