Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Szeptember 22. 19:42, péntek | Helyi
Forrás: hajduonline.hu

Székesfehérvár várja a mérnököket

Székesfehérvár várja a mérnököket

A rendszerváltás idején, amikor elkezdtek összeomlani a magyar városok gazdaságai Székesfehérvár is megérezte a váltás súlyát.

Ahogy egyre több nagyvállalat zárt be és nőtt a munkanélküliség, egyre nyilvánvalóbb volt, hogy valamit a városnak cselekednie kell. Fehérvárnak sikerült magához csábítania több multinacionális vállalatok, ami így beindította a város gazdaságát. A kilencvenes években a "magyar szilícium völgynek" is nevezték sokan a helyet.

  • A betelepült vállalatok különféle profillal rendelkeznek, de legtöbbjük vagy könnyűipari, vagy informatikai vállalat. Így a városban megugrott a szakképzett munkaerő utáni kereslet kiváltképpen a mérnökökre. Ennek az igénynek a kielégítése egyre nehezebb hiába mind a vállalatok mind pedig a város igyekezete. Félő, hogy ez a munkaerőhiány előbb utóbb a növekedés útjába is állhat.

Habár vannak olyan Budapesti egyetemek, amelyeknek van kihelyezett kara Székesfehérvárott, vagy együttműködési szerződése 1-1 ott üzemelő gyárral, a mérnökhiányt ezekkel az intézkedésekkel nem sikerült hatékonyan csökkenteni. A vállalatok is próbálnak mimnél csábítóbb ajánlatokat tenni, hogy a messzi városba szegődött székesfehérváriakat haza, a más városokból származó frissen képzett munkaerőt pedig oda, csábítsák. Viszont látható, hogy ezek sokszor nem elég versenyképes ajánlatok, hogy elhappolják a frissen végzett hallgatókat például Budapestről.

Pedig maga a város is szerepelhetne érvként az ottmaradásra. Minden szempontból Székesfehérvár nem csak hogy élhető, de egy olyan város ahol az ember szívesen lakik. Amit a frissen érkezettek is a szívükbe zárnak és könnyen magukénak érezhetnek. És az elhelyezkedése is előnyös, hiszen százezres lélekszámával nem túlzsúfolt, viszont ha valaki nagyvárosra vágyik, még egy órára sincs vonattal Budapest.

Viszont ha megnézünk, egy székesfehérvári friss álláshirdetésekkel foglalkozó oldalt láthatjuk, hogy nem sikeresek a cégek a munkaerő megkeresésében. De ha még sikerül is alkalmazni valakit, akkor is gyakori, hogy néhány hónap vagy év után továbbállak egy ígéretesebb fizetés reményében a fővárosba pont annak közelségéből adódóan.

Mégis mi lenne az, amivel még jobban fel tudná a város kelteni azoknak a figyelmét, akik a mérnök álláslehetőségeket böngészik vagy meg tudnák azokat győzni, akik már itt dolgoznak, hogy ne is menjenek tovább? Az álláshirdetések mellé, lehet be kéne szúrni képeket a belvárosról, a palotavárosról, az augusztus huszadikai ünnepségekről, a mosolygós emberekről és a megannyi szórakozási lehetőségről, ami van. Lehet nem csak a vállalatoknak, de a városnak is megérné egy-egy hirdetést feladnia, melyben hangsúlyozná, megéri ideköltözni.

Azok felé, akik pedig itt laknak egy ideje kommunikálni kéne, hogy amint megérkeztek, Székesfehérvár kinyújtotta feléjük a kezét, befogadta őket és adott neki egy esélyt. Honorálják ezt meg azzal, hogy ők is adnak még egy picit, több időt Székesfehérvárnak, hogy megmutassa, nem csak elkezdeni érdemes nála az életet, de leélni is azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére