Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Január 12. 11:49, péntek | Életmód
Forrás: infofehervar.hu

Szex vs. csoki – Te melyiket választanád?

Szex vs. csoki – Te melyiket választanád?

Ha örök életedre le kellene mondanod vagy a szexről, vagy a csokoládéról, vajon melyiket lenne könnyebb feladni? Meg fogsz lepődni, hogy a nők többsége hogyan válaszolt erre a kínzó kérdésre!

Egy felmérés azt állítja, a nők hatoda gondolkodás nélkül lemondana örök életére a szexről a kedvenc desszertjéért cserébe.

Úgy tűnik, a csokoládénak olyan elsöprő hatalma van az emberiség fölött, hogy nem csak a testi gyönyörök esnek áldozatul, ha kizárólagos választás elé kerülünk, de olyan alapvető dolgok, mint az autó, vagy az internet is második helye futott be az édességek után. De a csokoládé még az esti pohár bort, vagy az örökös mobiltelefon használatot is simán lekörözte.

Némely kívánósságnak testi oka van, és ez azzal is összefügg, melyik nemhez tartozunk.Nőknél teljesen természetes, a női test velejárói, és okuk a női fiziológiában keresendő.

Megfelelő tápanyagok

Lehet, hogy azt gondolja: „Ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen”, és mégis így van! Tudományos kutatások bizonyítják a női kívánósság - nem csak a terhesekről beszélünk! - áldásos hatását. Bizonyos élelmiszerekre vágyódni természetes a női szervezet számára. Pont a kívánósság segít abban, hogy elegendő tápanyagot vegyünk fel, hogy egészségesen és kielégítően táplálkozzunk, hogy stabil vércukorszintünk egyenletesen ellásson energiával, és az agyunkban zajló kémiai folyamatok lelki egyensúlyunkat biztosítsuk.

A kívánósság tükrözi a női test biológiai szükségleteit.

Néha farkasétvágyunk van bizonyos dolgokra, mint például a magas C-vitamin-tartalmú narancs, máskor meg szénhidráttartalmú élelmiszerekre vágyunk, melyek a vércukorszintet emelik - mint a kenyér vagy az édesség. De gyakran áhítozunk zsír-, cukor- vagy keményítőtartalmú dolgok után, mert ezek az agyban zajló kémiai folyamatokat serkentik.


Amit a test követel…

A női szervezet a magas kalóriatartalmú táplálékot részesít előnyben, hogy zsírpárnákat képezzen, megőrizze termékenységét, és egészségesen kihordjon egy gyermeket kilenc hónap alatt.

Ha alacsony a szint…

Ha az agysejtek szerotoninszintje alacsony, levertnek és ingerlékenynek érezzük magunkat. Keményítő - kenyér, tészta, burgonya - vagy cukortartalmú - bonbon, édes üdítő, gyümölcs vagy gyümölcslé - utáni vágyunk biológiailag tehát megalapozott, és a szerotoninszint emelését és a lelki egyensúly helyreállítását célozza meg. Így, ha engedünk a vágyainknak, ellazulunk, jobb lesz a közérzetünk és nagyobb a munkakedvünk.Nyolc emberből egy már vitt be az irodájába édességet, tortát, vagy süteményt abból a célból, hogy megnyerje magának a főnökét, a férfiak 11%-a pedig azt állította, a nőkhöz sem a fülükön, hanem a gyomrukon keresztül vezet az út egy dobozka bonbon formájában.

Serkenti az agyat?

Az emberiség kialakulása során a női test úgy fejlődött, hogy az éhezést is túlélje. Ezért képes a férfiakénál nagyobb mennyiségű zsír tárolására, amit szükség esetén - ha nem is olyan szívesen - újra lead.

A csokoládé zsíron és cukron kívül sok más, az agyműködést serkentő anyagot tartalmaz: feniletilamin akkor is keletkezik, ha szerelmesek leszünk - feltételezik a tudósok -; a teobromin, a koffeinhez hasonló anyag, mely az agyműködést serkenti, éberebbé tesz, fokozza a koncentrációt és a gondolkodási készséget; a magnézium a szerotonintermelésben játszik szerepet, és javítja a hangulatot.

Beszédes számok

Miért a csokoládé és miért a nők? Nincs olyan felmérés, mely bizonyítaná, hogy a nők gyakran kívánnának tofut vagy zsírszegény sajtot, és nincs olyan tudományos munka, mely a férfiak csokoládé, zselés cukorka iránti vágyát igazolná. Ugyanakkor a közvélemény-kutatás adatai szerint:
- a nők 57%-a „kívánós”, és többségük csokoládéra vágyik
- a megkérdezettek 50%-ának a csokoládé fontosabb, mint a szex!
- a nők 22-szer gyakrabban vesznek magukhoz csokoládét, mint élénkítőszert
- az emberek milliókat költenek csokoládéra, a legtöbbet a nők.

Csokivágy

Miért pont csokoládéra vágynak a nők? A lelki tényezők ugyanolyan súllyal esnek latba, mint a biológiaiak.
- A csokoládé olvadáspontja kevéssel a testhőmérséklet alatt van, tehát már a szájban elolvad, és bármely más élelmiszernél jobban izgatja az érzékelőbimbókat.
- A csokoládé ízösszetétele felülmúlhatatlan, két és félszer annyi aromát tartalmaz, mint bármely más élelmiszer: összesen 500-félét.
- Gyerekkorunk óta csokoládét kaptunk jutalmul, ha összeraktuk a szobánkat vagy megettük az ebédet…
- Akár szomorúak voltunk, akár levertük a térdünket, csokoládéval vigasztalódtunk.
- Javarészt csokoládét ajándékozunk az esetek nagy részében, ha hálánkat, köszönetünket akarjuk kifejezni, vagy örömünket akarjuk megosztani.

Ciklusfüggés

Egy nő az életében közel 150-szer menstruál. A vérzést megelőző napokban különösen vágyódnak az édesre. Az ilyenkor előforduló hangulatingadozások oka a hormonszint gyors változása és az agyban zajló biokémiai folyamatok. A ciklus során az ösztrogén- és a pro-geszteronszint ugyanúgy változik, mint a szerotoninszint.

Tudta? A peteérés után, tehát a ciklus utolsó két hetében apad a szerotoninszint, kevesebb esz az energia, és gyakran változik a hangulat. A szerotoninszint emelésének természetes útja, hogy édességet együnk. Azért vágyunk leginkább a menstruáció előtti napokban édességre, mert ilyenkor a legalacsonyabb a szerotoninszint. Ha ezeket az összefüggéseket ismerjük, és kívánósságunkat kielégítjük, szükség szerint megemelhetjük szerotoninszintün-ket. Így pozitívabban fogadhatjuk a menstruációt is.

A peteérés idején még más is történik. Igen rövid időre, mindössze 48 órára hullámszerűen megemelkedik az endorfinszint, hogy aztán újra visszatérjen a normál értékre. De az endorfinlökés után levertek vagyunk, kedvetlenek és lusták, csokoládéra és más zsíros táplálékra vágyunk. Az endorfinesés e következményeit érzékelhetjük, és egyúttal az endorfinszintün-ket magasabbra emelhetjük, ha engedünk a premenstruációs vágyaknak, és csokoládét eszünk a ciklusunk utolsó két hetében.

Köszönet az aztékoknak

A csokoládé okozta örömök évszázadok óta ismertek. Az aztékok fedezték fel a kakaóbab titkát, a csokoládéital csodálatos hatását, bár ők csokoládét csak a férfiaknak engedélyeztek, mert afrodiziákumnak tartották.

A klimax idején…

A klimax előtti időszakban is kívánosságról számolnak be a nők, bizonyos élelmiszerekre vágynak. Ilyenkor a hormonháztartás változása átalakítja a nők testét és lelkét. Kevesebb esz az ösztrogén, amitől csökken a szerotonin is, s ez aztán hangulatváltozásokat okoz. Az agy megpróbálja a szerotoninszintet újra emelni. Hogyan? Kívánóssággal, bizonyos élelmiszerekre irányuló vágykeltéssel.

De mi van a csokoládé iránt érzett vad éhséggel?
A kérdés megválaszolásához vissza kell térnünk a peteérés időpontjához, az akkori endorfinhullámhoz. A nő teste a változás korában is igyekszik termékeny maradni és a petefészkek olajozott működését biztosítani. A változás éveiben peteéréskor jóval több, a tüsző repedését kiváltó hormon választódik ki, mint a korábbi években. Minél több van ezekből a hormonokból, annál magasabb az endorfinszint, és a peteérés lezajlása után annál nagyobb a hormonszint zuhanása. Az eredmény: csokoládé iránti vágy.

A klimaxot megelőzően a nők testében lezajló változások teljesen természetesek, és biológiailag magyarázhatóak. Labilis a hangulatuk, átalakul a testük, hízás is lehetséges. Az érintettek átlagosan 5 kg-ot híznak ebben az időszakban. Ennek két oka van: a petefészkek lassan leállítják az ösztrogéntermelést, és a zsírsejtek veszik át a feladatot. A klimaktériumban a zsírsejtek a női szervezet legfontosabb ösztrogéntermelői.

Pár kilóval többet magunkkal hordani a csontoknak is jót tesz.

Ne feledjük! A csontritkulás veszélye, a csonttörés esélye a változás éveiben és a klimax alatt a legnagyobb. Ugyanakkor minél nagyobb a testsúly, annál erősebbek a csontok, hiszen bírniuk kell a pluszsúlyt. (Persze csak akkor erősek a csontjaink, ha eleget mozgunk!)

A nők biológiai okokból fellépő kívánóssága a változás éveiben súlygyarapodáshoz vezet, de ez jót tesz az agy kémiai folyamatainak, s kiegyensúlyozottságot és jókedvet biztosít.

Csokialternatívák

A banán és a datolya - ugyanolyan jól korrigálja a szerotoninszintet, mint a csoki. Igyon banános-joghurtos turmixot, egyen napi 2 db banánt és 3-4 szem datolyát!

A Mg és a B6-vitamin - remek stresszoldó, így csökkenti a frusztráltsággal járó kívánósságot.

A mézes tej - este, lefekvés előtt szintén kiváló triptofánforrás (ebből keletkezik a szerotonin).

A mozgás és a szaunázás - emeli az endorfinszintet, és oldja a feszültséget.

A lazító illóolajok - (levendula, citromfű, geránium, jázmin) párologtatása vagy fürdővízhez adása is oldja a kívánósságot.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.