Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Január 19. 07:56, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Taxistüntetés – a taxisok szerint az Uber nem működik jogszerűen

Taxistüntetés – a taxisok szerint az Uber nem működik jogszerűen

A Magyar Taxisok Szakszervezete szerint az Uber nem működik jogszerűen.

Az érdekvédő szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a taxikat évente többször is átvizsgálják, így csak "kifogástalan műszaki állapotú autókkal" fuvaroznak, az Uber vállalkozóinak gépkocsijait senki nem ellenőrzi, "a műszaki állapotuk nem érdekel senkit, (...) a gumik állapota sem".

A taxisszakszervezet a Karsai Katalin kommunikációs vezető által jegyzett állásfoglalásában hangsúlyozta: míg az Uber-vállalkozáshoz "elég egy kósza ötlet", addig ahhoz, hogy sárga taxis lehessen valaki, komoly befektetés szükséges. Véleményük szerint ezért sérül a versenyegyenlőség elve, hiszen az Uber azért lehet olcsóbb, mert a taxisokat köti a kötelező tarifa, amelyet - mint írták - nem ők akartak.

Megemlítették azt is, hogy az Uber-gépkocsivezetők egészségi, mentális állapotát nem ellenőrzik, a taxisoknak azonban komoly pályaalkalmassági vizsgálaton kell átesniük.

"Az Uber nem működik jogszerűen, hiszen az elmúlt évben egy kormányrendelet megtiltotta az általuk használt alkalmazást. Joggal várjuk el tehát a törvény alkalmazóitól, hogy a törvényalkotók akarata szerint járjanak el" - olvasható a közleményben.

Előzetes bejelentés nélkül kezdtek hétfő reggel demonstrációba a fővárosban taxisok az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás elleni tiltakozásul. Délután három óra után a tiltakozók lezárták a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák Ferenc tértől a Szent István-bazilikáig és az Andrássy út elejét. Estére egy-egy sávon mindenütt megindulhatott a forgalom.

Címkék: taxi, taxitüntetés, uber

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: