Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2017. Szeptember 08. 06:46, péntek | Helyi
Forrás: sg.hu

Tíz év alatt hatszorosára nőtt a hazai internet sávszélessége

Tíz év alatt hatszorosára nőtt a hazai internet sávszélessége

Tévhit, hogy a robbanásszerű fejlődés mögött csak az optikai kábeles hálózatok bővülése áll, valójában több technológia együttes elterjedése vezetett idáig.

Tíz évvel ezelőtt a magyarországi internetkapcsolatok átlagos sebessége 2-3 Mbps környékén alakult, ma viszont már 14,8 Mbps. A közel 600 százalékos növekedés nem példa nélküli, de kifejezetten jó eredménynek tekinthető. Ennek következtében ma Magyarországon 94% a szélessávú (vagyis 4 Mbps-t meghaladó) netkapcsolatok aránya, ami európai szinten is kifejezetten jónak mondható. Különösen ha figyelembe vesszük, hogy 2007-ben ez a szám a 0,1%-ot is alig érte el.

A szélessávot a közvélemény alapvetően az elmúlt években rohamosan gyarapodó optikai kábeles hálózatokkal azonosítja, amelyek valóban impozáns, Gbps nagyságrendű le- és feltöltési sebességet tesznek lehetővé. A terjedés valódi motorját azonban a telefonhálózaton keresztül elérhető, akár 100 Mbps sebességre is képes DSL technológiák és az akár négyszer gyorsabb kábelnetes hozzáférések jelentették.

"Az optikai hálózatok a jelenleg elérhető legjobb minőségű netkapcsolatot jelentik, a kiépítésük viszont drága és nehézkes, a szolgáltatóknak csak olyan helyeken éri meg, ahol a jelentős számú potenciális előfizető képes kihasználni az infrastruktúrát” – közölte Lengvárszky Szabolcs telekommunikációs szakértő, a Vannet ügyvezetője.

Vannak azonban olyan megoldások is, amelyekkel kábelfektetés nélkül is elérhető a szélessávú net. A mobilnet mellett ilyen a műholdas internet is, amely elsősorban olyan területeken népszerű, ahol az egyéb szolgáltatások az infrastruktúra hiányosságai miatt nem érhetőek el.

Klasszikus tévhit a műholdas internettel kapcsolatban, hogy lassú és megbízhatatlan. Pedig a szélessávú hozzáférés ennél a technológiánál is alap, sőt műholdon keresztül a 30 Mbps-os, hivatalosan szupergyorsnak nevezett internet is elérhető. Így a következő években ez is hozzájárul majd az átlagos sávszélesség borítékolható további növekedéséhez.” – mondta el Lengvárszky.

A műholdas és egyéb vezeték nélküli technológiák jelentősége abban van, hogy ott is elérhetővé vált a szélessáv, ahol egyéb módon nem lenne gazdaságos a kiépítése. A földi infrastruktúrát nem igénylő megoldásokkal ténylegesen 100%-os lett az ország internetes lefedettsége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.