Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2023. Január 02. 16:00, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Ukrán fegyveres erők: több száz orosz katonát öltek meg egy csapással Donyeck megyében

Ukrán fegyveres erők: több száz orosz katonát öltek meg egy csapással Donyeck megyében

Az ukrán védelmi erők szilveszterkor megtámadták az orosz katonák egyik bázisát a Donyeck megyei Makijivka településen, a célzott csapásban mintegy négyszáz orosz katona meghalt és háromszáz megsebesült - közölte hétfőn az ukrán fegyveres erők stratégiai kommunikációs osztálya a Telegrammon.

Az orosz katonák a helyi szakiskola épületében tartózkodtak - tették hozzá közleményükben. A kommunikációs osztály videófelvételt is közzétett, amelyen egy teljesen romba dőlt épület látható. Igor Girkin - álnevén Sztrelkov -, a szakadár Donyecki Népköztársaság volt "védelmi minisztere" megerősítette a Telegramon, hogy az orosz csapatok jelentős emberveszteséget szenvedtek Makijivkában. A néhány hónapja ismét a Donyec-medencében tartózkodó Girkin - aki az orosz katonai hírszerzés ezredese - úgy vélte, hogy hasonló eset ezután is megtörténhet. Azt írta: főként mozgósított oroszokból álló alakulat tagjai tartózkodtak az iskolaépületben, és lőszereket is tároltak ott, ezért dőlt az romba. "Szinte az összes katonai felszerelés is megsemmisült, amely közvetlenül az épület mellett állt a legkisebb álcázás nélkül" - tette hozzá. Közlése szerint az áldozatok számát illetően az orosz félnek nincsenek végleges adatai, de a halottak és sebesültek száma több százra tehető. "Figyelmeztetést kaptam, hogy ez bármikor megismétlődhet, mivel nem ez az egyetlen ilyen nagy számú élőerő- és katonai felszerelés-összpontosulás a HIMARS rakéták megsemmisítési övezetében" - szögezte le. Megjegyezte, hogy hasonló esetek tavaly is történtek, de nem okoztak ekkora veszteséget az orosz erőknek.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint eddig Ukrajnában hozzávetőleg 107 440 orosz katona halt meg, közülük 720 az elmúlt napban.

Közben az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat közölte, hogy a hétfőre virradóan végrehajtott orosz támadás károkat okozott ugyan az energetikai infrastruktúrában, de az energiarendszer működését teljesen ellenőrzésük alatt tartják. A régiókban az esti órákban ütemezett leállásokat alkalmaznak a további balesetek elkerülése érdekében. Erre a 11 ellenséges rakéta- és 14 dróntámadás következtében a gerinchálózatokban okozott jelentős károk miatt van szükség. Az éjszakai támadás következtében a fővárosban, Kijevben súlyosabbá vált az áramszolgáltatás helyzete, ezért ott rendkívüli leállásokat alkalmaznak - írta közleményében az Ukrenerho. Hozzátette, hogy a helyreállítási munkák már folynak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és jelezte, hogy tervei szerint hamarosan Ukrajnába látogat - számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál az uniós politikus Twitter-bejegyzése alapján.

Címkék: háború, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.