Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 04. 15:27, hétfő | Bulvár
Forrás: MTI

Véget ért az elmúlt évek leghírhedtebb válópere Kínában

Véget ért az elmúlt évek leghírhedtebb válópere Kínában

Véget ért hétfőn az egyik leghíresebb kínai-amerikai pár válópere Kínában - a bíróság ítélete a családon belüli erőszakot elszenvedő kínai nőknek is új reményt adhat.

Tizenkétmillió jüan (420 millió forint) a közös vagyonból, 50 ezer jüan (1,7 millió forint) kártérítés, gyerekei 18 éves koráig évente 300 ezer jüan (10,5 millió forint) - a perköltségen kívül ennyit kell fizetnie Kína egyik leghíresebb vállalkozójának a hét végén zárult válópere után. A 43 éves Li Jang az 1990-es években vált híressé, Őrült Angolnak elnevezett programját, melynek során a szavakat kiabálással jegyezteti meg tanulóival, mintegy 20 millióan próbálták ki. A férfi 2003-ban vette feleségül az amerikai Kim Lee-t, aki már a családi erőszak áldozatainak jelképévé vált Kínában. Az évek alatt férje nyomán országosan ismertté vált Lee 2011 nyarán a már akkor is több százezer felhasználót jegyző Sina mikroblogon hívta fel családjának problémáira a figyelmet. A nő több fényképet is nyilvánosságra hozott, melyeken komoly sérülésekkel látható, s azt állította, férje a hátán taposott, fejét a padlóba verte, nem első alkalommal. Li később beismerte tettét, és nyilvánosan is bocsánatot kért feleségétől.
Az eset döntő fontosságú a családi erőszakot elszenvedő nők szempontjából, s akár kulcsfontosságú szerepet is játszhat egy országos kampányban - mondta a per után Csi Lien-feng, Kim Lee ügyvédje. A jogász hozzátette: tíz évvel ezelőtt a családon belüli erőszak fogalma sem létezett Kínában, holott a felmérések és óvatos becslések szerint a nők mintegy egyharmadának van ilyen tapasztalata.
A családon belüli erőszak kérdése az utóbbi hetekben a figyelem előterébe került Kínában. Egy férje miatt évekig szenvedő kínai nőt ugyanis halálbüntetéssel sújthatják, mivel önvédelemből megölte házastársát. Ügyében mintegy 400 jogász és aktivista petícióval próbál segíteni. A családi erőszakot elszenvedő nők védelmére jelenleg tartományi szinten létezik szabályozás, a nemzeti szintű jogszabály megalkotása a hivatalos tájékoztatás szerint jelenleg is folyamatban van. Tartalmáról egyelőre semmit sem lehet tudni, annak nyilvánosságra hozatalára a múlt héten 12 ezer aláíró szólította fel petícióban a törvényalkotókat.

Címkék: Kína-társadalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.