Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Október 17. 07:10, kedd | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Világkiállítás és restaurálás - a 80 éves pannót ünneplik

Világkiállítás és restaurálás - a 80 éves pannót ünneplik

Október 19-én csütörtökön 18 órakor a Csók István Képtárban ünneplik a pannó 80 éves \"születésnapját\".

Aba-Novák Vilmos alkotásának restaurálásáról Kurovszky Zsófia tart előadást, az 1937-es párizsi világkiállítás magyar sikereiről és az Aba-Novák pannóról pedig Gál Vilmos történész-muzeológus emlékezik meg a Csók István Képtárban.

A Magyar–francia történelmi kapcsolatok című Aba-Novák pannó hosszú hónapokig tartó felújítása 2001-ben fejeződött be. A restaurátorok gondos munkája nyomán a hatalmas méretű alkotás ismét a nagyközönség elé került. Az előadás a restaurálás folyamatáról, érdekességeiről szól. Ezt követően az 1937-es párizsi világkiállítás magyar sikereiről és az Aba-Novák pannóról hallhatnak előadást az érdeklődők Gál Vilmos történész-muzeológustól, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársától.

Az előadás felvázolja az 1937-es párizsi világkiállítás magyar eredményeit, bemutatja a magyar pavilon építészeti sajátosságait, az Aba-Novák Vilmos pannó néhány részletét, valamint azokat a római iskolás alkotókat (Molnár C. Pál, Pátzay Pál, Szőnyi István, Ohmann Béla), akik műveikkel megjelentek ezen a világkiállításon.

  • A program a „Színek és színek megint” – Válogatás Aba-Novák Vilmos alkotásaiból című kiállítás kísérőrendezvénye. A belépés ingyenes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.